lauantai 1. joulukuuta 2012

Operointia ja sairastelua

Viimeisten muutaman viikon aikana meidän perhe on käyttänyt aika ahkerasti eläinlääkärin palveluja.

Asia nro 1:
Hero kastroitiin pari viikkoa sitten eläinklinikka Karvakamuissa Vantaan Hakunilassa. Toimenpide sujui hyvin ja henkilökunta oli oikein ystävällistä. Voin suositella.
Toipumisessa kesti vähän reilu viikko. Aluksi leikkaushaavan alueella oli aika massiivista turvotusta. Noin viikossa turvotus kuitenkin laski ja parissa viikossa viimeisetkin ruvet leikkaushaavasta lähtivät.

Toistaiseksi emme ole juuri huomanneet Heron luonteessa mitään kovin dramaattista muutosta leikkauksen myötä. Yliseksuaalisuus on tosin kokonaan kadonnut (onneksi), ja nyt Hero vaikuttaa ehkä vähän ihmisläheisemmältä ja kovin hellyydenkipeältä. Ai niin ja nyt se leikkii vähän enemmän muiden koiriemme kanssa! :)
Kastroinnin aiheuttamia muutoksiahan voi ilmetä vasta useiden viikkojenkin kuluttua, joten nyt seuraillaan tapahtuuko jotain muuta. Tärkeintä kuitenkin on, että Hero on lopettanut sohvatyynyjen, toisten koirien ja meillä vierailevien ihmisten nylkyttämisen. Mission accomplished! :)

Asia nro 2:
Koirat olivat aivastelleet hiukan normaalia enemmän parin viikon ajan. Ensin ajattelin sen olevan kennelyskää (note to self: yskimisellä ja aivastelulla on vissi ero), mutta kun oireet eivät tuntuneet hellittävän levolla suuntasimme Apexiin. Lekurille vein ainoastaan Iivarin, jolla aivastelu oli voimakkainta. Oireiden perusteella eläinlääkäri antoi diagnoosiksi nenäpunkkitartunnan ja koko lauma sai Stronghold -lääkityksen x 2. Ensimmäinen lääkitys annettiin viime viikon torstaina ja toinen on määrä antaa itsenäisyyspäivänä.
Inhottavaa, kun joudutaan olemaan useita viikkoja "karanteenissa" tartuntariskin takia. Jouduin jättämään Aapon kanssa Masseterissa aloittamamme tervehtimis- ja käsittelykurssinkin kesken, jottemme tartuta muita. :(
Nyt kun lääkkeen antamisesta on reilu viikko, ovat oireet jo aavistuksen lieventyneet. Toivottavasti päästään ikävästä nenäpunkista eroon toisen lääkityksen myötä.
Harmillisesti ihan kaikille tuo Stronghold -lääke ei kuitenkaan vaikuta sopivan, mistä päästäänkin sujuvasti seuraavaan kohtaan..

Asia nro 3:
(Varoitus, allaolevat kuvat saattavat ällöttää herkimpiä!)
Viisi päivää sen jälkeen, kun koirien niskoihin oli annosteltu ensimmäiset putelit Strongholdia, huomasimme Heron oikeassa lavassa pari pientä rupea. Ajattelimme, että villeissä hammasteluleikeissä jonkun kulmuri oli vain osunut vähän kovemmin, emmekä ottaneet asiasta sen suurempaa stressiä.
Tästä seuraavana päivänä ruvet olivat ehkä hieman suurentuneet, mutta vieläkään hälytyskellot eivät soineet. Seuraavana päivänä rupien alapuolelle oli ilmestynyt kauhean kokoinen palkeenkieli, iho repsotti irtonaisena parin sentin alueelta. Hero aristeli koko lapaa ihan hurjasti ja jopa ontui vähän oikeaa etujalkaansa. Ei muuta kuin soittelemaan eläinlääkäreitä läpi, minneköhän pääsisimme vielä samana päivänä kun vielä eläinlääkäripäivätkin olivat parhaillaan käynnissä..
Soitin kaikkiaan kahdeksaan eri paikkaan, kunnes viimein saimme ajan samalle iltapäivälle Herttoniemen Herttaan.
Lääkäri irroitti alueelta palkeenkielen ja muutenkin kuolioitunutta ihoa. Alueelta ajeltiin karvat ja se puhdistettiin. Lopuksi infektioalueelle siveltiin vielä antibioottigeeliä. Hero on aina ollut herkkä ilmaisemaan kipuaan, mutta nyt tuska oli aivan hirvittävää. Hero huusi lähestulkoon suoraa huutoa koko sen ajan, kun infektioaluetta käsiteltiin. :(

Karvojen alta paljastui aika järkyttävä näky. Eläinlääkäri kuvaili aluetta "kemikaalipalovamman näköiseksi". Saimme kaksi mahdollista vaihtoehtoa; joko reaktio olisi aiheutunut Strongholdista (todennäköisempää) tai sitten kyseessä voisi olla jokin sisäsyntyinen autoimmuunisairauden aiheuttama reaktio. Kun aloin ajatella asiaa tarkemmin muistin, miten annostellessani lääkettä Heron lapojen väliin osa siitä valui lapaa pitkin oikealle puolelle - juuri siihen missä tämä infektio nyt ilmeni.
Mikäli infektio lähtisi antibioottikuurin myötä paranemaan eikä vastaavaa ilmestyisi muualle koiran kehoon, pidettäisiin todennäköisimpänä Strongholdin aiheuttamaa yliherkkyysreaktiota. Mikäli näin ei kävisi, on hakeuduttava jatkotutkimuksiin mahdollisen ai-sairauden varalta.
Toivon tietysti ensimmäistä vaihtoehtoa, vaikka sitten meidän pitääkin keksiä Herolle joku vaihtoehtoinen lääkitys sitä nenäpunkkia varten.

Tältä infektoitunut alue näytti heti karvojen ajelemisen ja puhdistuksen jälkeen. Tässä vaiheessa myös osa kuolioutuneesta ihosta ja suuret palkeenkielet oli irroitettu.

 Tässä pari päivää eläinlääkärikäynnin jälkeen. Hieno rupi on jo muodostunut aiemmin märkineen alueen päälle, ja infektio vaikuttaisi parantuvan.

Sama tilanne ylhäältä päin kuvattuna.

Hero on jo tottunut käyttämään kauluria, sillä ensin se joutui pitämään sitä kaksi viikkoa kastroinnin takia ja nyt heti perään taas pari viikkoa. Raukka varmaan luulee joutuvansa elämään tötterön kanssa loppuelämänsä.
Toistaiseksi siis antibiootit (sekä geeli että tabletit) vaikuttavat auttavan. Toivotaan, että sama suunta jatkuu. :)

Jospa nyt olisi sairasteltu edes loppuvuoden edestä? Sekään ei olisi paljon vaadittu, kun tätä vuotta on jäljellä enää alle kuukausi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti