maanantai 12. maaliskuuta 2012

Se juoksee sittenkin!

Kisakautemme alkoi eilen Talvimaastojen merkeissä. Minä en ole koskaan vielä päässyt paikan päälle, joten oli jo aikakin korkata ihan ekat Talvimaastot.
Jossain mielenhäiriössä olin ilmoittanut geimeihin mukaan Yosalin, jolle edellisten kisasuoritusten perusteella ei nyt asetettu mitään tavoitteita. Matkaan lähdettiin "katotaan mitä se keksii" -mentaliteetillä. ;-)
Matkaseuralaisiksi saimme Susannan ja Safirin (kiitos vielä :-D). Myös pikku-Aapo pääsi mukaan haistelemaan kisatunnelmaa ja tutustumaan uuteen ympäristöön, ihmisiin ja koiriin. Ja voi miten Aapo olisi mennyt moikkaamaan jokaista mustaa whippetiä, jonka kisapaikalla näki - nehän olivat kaikki ilmiselvästi Iivareita! Myös kaikki italiaanot olivat Aapon mielestä hurjan kivoja, pääsihän Aapo viikko sitten leikkimään moisten kanssa :-)

Azawakheja ja slougheja oli molempia ilmoitettu paikalle 3 kpl. Yosalin lisäksi kisaamassa olivat Outin tytöt Aida ja Bea. Slougheissa Safirin lisäksi ensikisassaan Luga ja valio Tibni.

Kävimme katselemassa rataa ennen omien koiriemme suorituksia ja spekulaatiot alkoivat tietysti heti - "tuossa kohtaa mennään ihan varmasti lumihankeen" "katso miten jyrkkä mutka" "onpas pehmeä ja raskaan oloinen pohja".
Lämmitellessä Yosal esitti mitä monimuotoisimpia venkurointeja ja ryntäilyjä suuntaan jos toiseen, se vaikutti olevan oikein erityisen hyvällä päällä (ja entistä pöljempi, mikäli mahdollista). Minä tietenkin ajattelin, että nyt se laittaa ihan varmasti leikiksi kun jo etukäteen noin paljon pelleilytytti :-D

Vähän tragikomiikkaakin nähtiin, kun koirani riistäytyivät ihan vallan hallinnastani ja vetivät minut lumihankeen!

Noh, meidän vuoromme startata tuli viimein ja Yosalille oli arvottu pariksi alkuerään Aida. Yosal starttasi sinisellä manttelilla. Olin onnistunyt psyykkaamaan Yosalin hyvin saalistusmoodiin ja se jopa kiskoi vähän lähtöpaikalle kävellessä!
Lähtölupa tuli ja päästimme koirat irti. Mitä tekee Yosal? Ottaa hienon johtoaseman heti ensimmäisellä suoralla, ja koko loppuradan ajan pitää 10-30m kaulaa Aidaan. Ja se tosiaan siis juoksi ihan koko radan, ja tuli ihan loppuun asti. Ja se meni vieheelle. Mietin mielessäni, että mitä oikein tapahtuu, voiko toi koira olla Yosal?! Pisteitä tästä hienosta alkueräjuoksusta tuli Yosalille 229 ja Aidalle vähän alle 200 (tarkemmat pisteet myöhemmin). Bea juoksi alkuerän yksin ja sai pisteitä mukavat 224. Tämä tarkoitti kuitenkin sitä, että finaaliin pääsivät Yosal ja Bea, ja Yosal vielä johtoasemassa! Ennenkuulumatonta!

Yosal alkuerässä
kiitos upeasta kuvasta Sakari Lampolalle!

Slougheissa Safir juoksi alkuerän lumipenkkojen kautta, mutta lähti finaaliin 2. sijalta, tosin ero 1. sijalla olleeseen ensikisaaja-Lugaan oli tässä vaiheessa 19 pistettä.

Päivä kului rattoisasti, tulospalvelu toimi nopeasti ja järjestelyt sujuivat hienosti. Aurinko paistoi melkein koko päivän, joten senkin puolesta tunnelma oli mitä mainioin!
Ei siis aikaakaan kun oli jo finaalikierroksen aika.
Sloughit juoksivat ensin, mutta niiden pisteet julkistettiin vasta palkintojenjaossa, joten jännitystä pidettiin yllä viimeiseen asti. Safir oli kuitenkin tehnyt loistavan finaalijuoksun ja kuronut eron Lugaan umpeen, ja mennyt jopa ohi! Tuloksena Safirille siis hienot yhteispisteet 489 ja kolmas maastoserti! Wau!
Väliajoilla poikien oli mukava rentoutua lämpimässä autossa

Sitten tulikin jo Yosalin ja Bean finaalistartin aika. Yosal juoksi taas sinisellä manttelilla.
Tästä allaolevasta videosta näkeekin hyvin miten se finaalijuoksu sitten meni..


Siis nyt en kyllä voinut enää uskoa silmiäni, jo toinen peräkkäinen mahtava suoritus Yosalilta! Lopussa Yosal vielä meni vieheelle ja jäi häntä pystyssä sen viereen odottelemaan, että mamma tulee hakemaan. Aivan älyttömän taitava poika! Aikaisemmin kun Yosal on vain juossut vieheen ohi suoraan mamman luokse..
Bea valitettavasti jätti finaalijuoksun kesken radan alkuosuudella.

Yosal finaalissa
© Sakari Lampola

Nyt alkoi jo jännittää ihan hurjasti kun tajusin, että Yosalillahan oli hyvät mahdollisuudet saada maastoserti! Iiks!

En tiedä johtuiko tämä Yosalin poikkeuksellinen menestys radasta eli että sinne oli tehty selkeä ura, jolla Yosal pysyi hyvin ilman että oli helppo lähteä hortoilemaan, umpihankeenhan tuo ei todellakaan kovin mielellään mene. Mutta kyllä Yosalin työskentely oli nyt aivan eri tasolla kuin viime kaudella kertaakaan! Ja kun se tosiaan oli ihan innoissaan siitä vieheestäkin. Kunto sillä vaikutti kestävän hyvin vaikka finaalissa rata oli jo muljaantunut melkoisen upottavaksi sohjokuramössöksi.

Palkintojenjaon vuoro tuli tosi nopeasti, ja kyllä niin pääsi käymään että Yosal nappasi ihka ensimmäisen maastosertifikaattinsa! Yosalin tulos oli siis 229 + 234 eli 463, SA ja SERTK!
Ei varmaan tarvitse sanoa, miten sanoinkuvaamattoman iloiseksi, onnelliseksi, ylpeäksi ja mitä vielä Yosalin suoritukset tekivät minut. Joillekin tällaiset juoksusuoritukset ovat arkipäivää ja sertejä satelee melkein joka kisasta. Mutta huomioonottaen kaikki edelliset kommelluksemme tämä oli todella iloinen yllätys ja arvostus koiran tekemää työtä kohtaan on ihan pilvissä!

Rakas Yosal poseeraa kovalla työllä ansaitsemansa maastosertin kera :-)

Onnittelut kaikille Talvimaastoissa menestyneille, muuten tuloksiinsa tai päiväänsä tyytyväisille ja itsensä ylittäneille! 
Ja kiitos parhaasta matkaseurasta S & S... :-)***
He runs after all!
Our coursing season began yesterday as we drove to Mustiala for the annual Traditional Winter Coursing.
I had entered Yosal, and judging from past experiences we had no expectations for him at all. We would just wait and see how it goes and wether he wants to run or not.
Susanna and Safir traveled with us and also little-Aapo came with us to familiarize himself with the atmosphere of competitions. :-)

A total of 3 azis and sloughis were entered. In Azawakhs there was Yosal, Bea and Aida. In Sloughis there was Safir, Luga and Tibni.

Before it was time for our dogs to race we went to see the field and how other breeds were managing in the snow. And of course we began speculating immediately like "oh at that point my dog will surely run to the deep snow", "see how sharp bend", "the ground and the snow seems really heavy.."
At warm-up Yosal seemed really happy, he was jumping around and acting silly all the time. So I of course thought now he was too silly to run, he would absolutely just want to play and not chase the lure..

Well, our turn came finally and Yosal ran together with Aida, Bea ran alone.
Yosal was really excited and was pulling to the starting point! (Which he has never done before..)

Then the lure started and we let our dogs run. And what does Yosal? He shoots straight to the lead and runs like crazy, following the lure really nicely and leading with 10-30 meters ahead of Aida through the whole track! Wow! I was thinking "What just happened? Did Yosal actually run like that, through the whole track?" Yes he did. And he went to the lure in the end. I had to go get him from there! I was so amazed!!
From the first round Yosal got 229 points (max 300) and Aida a little under 200 points.
Bea got 224 points so this meant that Yosal was on the lead and going to the final round together with Bea!

The sun was shining all day and everything was organized perfectly.

The dogs rested for a while in the warm car before the final round began.

Safir the Sloughi did a great job and won with excellent points 489, and she got her 3rd LC CAC! Congrats!

Then it was time for Yosal and Bea's final race. Above in the video clip you can see how it went...
I just couldn't believe my eyes. Another great run from Yosl, two in a row! And in the end he was even more eager to go to the lure than on the 1st round. What a good boy!
Unfortunately Bea did not finish the final round.

Now I became even more excited because I realized Yosal had a good chance of getting his very first LC CAC! Yikes!

I don't know if Yosal raced so well because the track was clearly made and surrounded by the deep snow in which Yosal does NOT want to go to. Anyways, he was working really well and precisely, extremely excited about the lure and catching it. He also seemed to be in good shape and had well enough energy to finish the race, even though in the finals the track was deep wet heavy "sludge" with mud and not snow at all. 

Then it was time for the price giving ceremony and yes, Yosal really did win and get his first LC CAC! His total points were 229 + 234 = 463 points. Really good!
Needless to say how unbelievably proud, happy and lucky Yosal's performances made me feel.
For some these kind of performances are nothing special at all. But taking in to account how last year Yosal didn't like to run that much this was a super nice surprise and I really appreciate Yosal for all the work he did on the field today!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti