keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Ikävä tapa

Meille on jo muodostunut tavaksi pissojen siivous lattialta kotiin tultuamme. Qlla on nimittäin ikävä tapa merkkailla sängynkulmiin kun olemme poissa.
Ajoittain olen videokuvannut koirien keskenäänoloa ja sitä kautta saanut kiinni syyllisen, siksi tiedän että merkkailija on Q. Toisinaan on käynyt myös niin, että Q on käynyt lorauttamassa merkkinsä sängynkulmaan, minkä jälkeen Yosal on jättänyt päälle vielä oman puumerkkinsä. Ensimmäisenä pissaa kuitenkin aina Q ja yleensä pelkästään Q.

Tämä tapa on ollut Qlla nyt arviolta vajaan vuoden ja se toistuu n. 85% todennäköisyydellä joka kerta kun jäävät keskenään. Kuulin, että monilla uroksilla sisällepissiminen on loppunut kun ne ovat saaneet jalkaansa poikapöksyt. Kun ne pissivät itselleen pöksyt märiksi ne huomaavat kuinka epämukavaa on hengailla märillä housuilla ja lopettavat tavan? No ei meillä vaan.

Aluksi ompelin Qlle tavalliset poikapöksyt, kuin narttujen juoksuhousut mutta etumukseen enemmän tilaa. Noh, Q pissasi ne läpimäriksi alta aikayksikön. Siispä järensin aseita ja laitoin terveyssiteen Qn poikapöksyihin. Usein tämä "vaippa" oli aivan litimärkä kotiintultuamme ja Q onnistunut ruikkimaan pöksyistä ohi/läpi. Siispä väsäsin herralle Pee-pad -pissavyötä mukaillen vyön, jonka pitäisi estää paremmin pissiminen. Ei mitään vaikutusta vaan nyt pissavyökin oli aina litimärkä jos terveysside oli unohtunut. Noh, nykyään Qlla on ns. triplaturva eli edellämainittujen lisäksi myös isommat poikapöksyt ja alimmaisena kerroksena aina se terveysside. Q pissaa silti, sitä ei haittaa vaikka omat housut kastuvat ja olo on epämukava, se pissaa aina vaan.

Siispä ajattelin eräässä vaiheessa, että voisiko herralla olla pissatulehdus tai muuta vaivaa. Virtsa viljeltiin tulehduksen varalta ja muut kattavat testit tehtiin, Q osoittautui erinomaisen terveeksi. Noh, ainakin fyysisesti.

Yhtenä eroahdistuksen oireena kuvaillaan usein sisälle pissaamista. Njaa, en osaa sanoa menisikö tämä sen piikkiin? Q on kuitenkin muuten todella rauhallinen yksinollessaan, suurimman osan ajasta nukkuu tai leikkii kongin kanssa eli mitään muita eroahdistuksen oireita en sillä ole huomannut. En siis usko tämän olevan eroahdistusta.

Olen siis tehnyt johtopäätöksen, että Qn sisällepissiminen meidän ihmisten poissaollessa olisi jonkinlaista dominointia lauman muita koiria kohtaan, itsensä ja johtoasemansa korostamista, OMAN reviirinsä merkkaamista.
Q on meillä koirien kesken ehdoton pomo, tai niin olen ainakin luullut. Se on kuitenkin tavallaan hyvin epävarma omasta johtajuudestaan ja ikäänkuin kokee jatkuvaa tarvetta vahvistaa asemaansa ja näyttää muille kuka on lauman alfauros.
Mutta mitenkä tällaisen ongelman saisi sitten pois? Vai kenties tästä on muodostunut Qlle vahvasti päähän iskostunut tapa? Vähän kurjaa se on joka tapauksessa.

Tänään nauhoitin taas poikien yksinoloa videolle nähdäkseni mikä tilanne pissimisessä nyt on, pissaako joku muu vai pissaako ylipäänsä kukaan? Allaolevalta videolta näkyy miten Q käy merkkaamassa sängyn kulman ja kiertelee siinä pari kertaa muutenkin pissimiset mielessään.
Ulkoilutin koirat noin 10 minuuttia ennen kuin jätin ne keskenään. Poissa olin kaikkiaan 4h 30min. Ensimmäisen kerran Q merkkasi melkein heti kun olin lähtenyt, vain reilun minuutin päästä poistumisestani. Toisen ja kolmannen kerran Q kävi merkkailemassa / yrittämässä merkkaamista noin viiden ja sitten taas viidentoista minuutin kuluttua. Loput neljä tuntia se nukkui häkin päällä tai sängyllä muiden koirien kanssa.
Yosal kävi pariin otteeseen haistelemassa Qn "merkkaamaa" kohtaa, mutta ei merkannut päälle. "Merkkaamaa" lainausmerkeissä siksi, että vaikka Q näyttikin lorottavan kunnon pissat heti alkuunsa, vaippa imi pitkälti kaiken ja lattia säästyi tällä kertaa täysin puhtaana.


Poikapöksyt ovat toki mainio ensiapukeino ja vähentävät huimasti siivousurakkaani. Mutta tahtoisin kuitenkin saada tuon koko tavan loppumaan enkä ainoastaan ehkäistä siitä seuraavaa toimintaa/pissaamista.

Pissat siivoan aina yleispuhdistusaineella ja vielä etikalla sen päälle hajujen poistamiseksi. Päiväpeiton yritän pestä myös aina, mutta myönnettäköön että kerta kaikkiaan joka päivä en sitä muista/ehdi/viitsi tehdä. Siihenkin suihkin kuitenkin etikkaa varmuuden vuoksi.

Kaikki neuvot ja vinkit ovat siis ehdottomasti tarpeen. Jos kenelläkään on vastaavanlaisia kokemuksia ja vieläpä ratkaisua tai ratkaisun ehdotusta moiseen pulmaan, otan kyllä mielelläni kaiken informaation vastaan! :)

En ole kuullut vastaavanlaisesta ongelmasta keneltäkään, vai lienevätkö nämä sitten asioita joista ei kauheasti puhuta? Sisälle merkkailukin taidetaan mieltää ennemmin pikkukoirien ongelmaksi?


2 kommenttia:

 1. Äitini koiralla oli vastaavanlainen ongelma, kävi joka päivä merkkaamassa sohvan kulmat hänen poissaollessaan. Koira on rodultaan apinapinseri http://fi.wikipedia.org/wiki/Apinapinseri. Eli on aika pienikokoinen.

  Äiti ratkaisi kiusallisen ongelman pesemällä päivittäin ja tällä aineella http://tiias-pets.net/get-off-spray-koira-ja-kissakarkoite. Tämä aine vähensi huomattavasti sisälle merkkailuja, satunnaisesti tuli "vahinkoja" jos esim. ainetta ei oltu suihkutettu samana päivänä.

  Lopulta äitin päätti viedä koira leikattavaksi ja tämän jälkeen ei ole tullut yhtäkään pissaa sisälle. Toivottavasti löydät itsellesi sopivan ratkaisun ongelmaasi!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kovasti vinkistäsi! Täytyy ehdottomasti käydä ostamassa tuota Get off Sprayta, toivottavasti auttaa myös meillä.

  Tätä koiraa ei valitettavasti voida leikata, sillä sitä saatetaan vielä käyttää jalostukseen.

  VastaaPoista