maanantai 27. syyskuuta 2010

Potilas

Q rakas on joutunut kokemaan kovia. Lauantai-iltana huomasimme, että herran suussa ei ihan kaikki ole kunnossa. Q oli ilmeisesti päivällä poissa ollessamme onnistunut jäämään yläetuhampaistaan jumiin (metallihäkin johonkin rakoon?) ja riuhtonut sitten oikein voimalla itsensä irti. Pari hammasta oli vääntynyt ihan sijoiltaan ja myös lohkeamia oli tullut. Tarkennettakoon vielä, ettei Q (eikä muutkaan koirista) vietä päiviään häkkiin teljettynä, vaan niillä on makuuhuoneessa 24/7 avoin häkki johon pääsevät oman halunsa mukaan lepäilemään.

Sunnuntaina sitten soitto eläinlääkärille ja pääsimmekin vielä sunnuntai-iltapäivänä käymään klinikalla. Lääkärin diagnoosi oli, että kaksi hammasta olivat juuresta poikki ja ne olisi ehdottomasti poistettava. Mikäli poistoa ei tehtäisi hampaat tulisivat siis kuolemaan. Juurihoidon mahdollisuutta pohdittiin Sanna-Maijan kanssa, mutta lopulta kuitenkin päädyttiin siihen, että poisto olisi paras ratkaisu. Kyseiset hampaat kun eivät ole koiralle ollenkaan välttämättömät eikä se niitä syödessään juuri käytä. Lisäksi juurihoidolle tulisi hintaa todella huimasti (vaikka vakuutus onkin) ja yleensä juurihoitoa suositellaankin lähinnä kulmahampaille tai muille tärkeämmille hampaille.

Tässä siis lähtötilanne:
Oikeanpuoleisen I2 hampaan kärki on katkennut, lisäksi vasemman puoleiset I1 ja I2 "sijoiltaan" (juuret poikki). Keskellä limakalvossa erottuu punainen juova, joka tullut ilmeisesti Qn repiessä itseään irti mistä sitten ikinä olikaan jumissa. Myös vas. I2:sen kärjestä lohjennut pieni sirpale.

Vasemmanpuoleiset hampaat (kuvassa oikealla) olivat vääntyneet pahasti eteenpäin, jolloin alapuolelta ientasku "aukesi" ja siitä verisyys. Oikeanpuolisen I2:sen pulpa on näkyvissä, mutta tälle lääkäri ei päättänyt tässä vaiheessa tehdä mitään, pulpa ei ollut kuitenkaan kuollut joten sitä ei ollut tarvetta ainakaan poistaa.

Hampaat suoraan alhaalta päin kuvattuna. Vasemmanpuoliset (kuvassa siis oikella) eivät ole ollenkaan "linjassa".


Siispä varasin maanantaille eli tälle iltapäivälle poistoajan. Klo 16.20 lääkäri sitten kutsui meidät huoneeseen ja antoi Qlle takareiteen rauhoituspiikin. Q yritti sitkeästi pysytellä hereillä ja virkeänä, mutta noin kymmenen minuutin vaikutusajan jälkeen herra oli "kanttuvei". Sitten hoitaja tulikin viemään Qn leikkaussaliin ja minulle neuvottiin tulla herraa noutamaan parin tunnin kuluttua. Hampaiden poisto oli sujunut mallikkaasti ja Q sai lääkäriltä mukaansa parin päivän kipulääkekuurin ja Hexarinseä suun desinfiointiin aina ruokailun jälkeen. Nyt pari tuntia operaation jälkeen Q on vielä tokkurassa, mutta silti hyvinvoivan oloinen. Hiukan jo Qn suuhun katsoinkin ja oikein siistiltä näyttää haava, itsestäänsulavat tikit siinä on tottakai.

Jahka herra on hieman virkeämpi, täytyy ottaa kuvat suusta operaation jälkeen. Mutta aika harvahammashan se nyt on.
Nyt Q saa kuitenkin toipua kaikessa rauhassa omassa häkissään, muut koirat ovatkin hienosti antaneet herralle omaa tilaa eivätkä ole kokoajan nuuskimassa vaikka ovat silminnähden kiinnostuneita. Eli muiden osalta täällä jatkuu sama arki, Q joutuu olemaan toipilaana nyt ainakin viikon. Tämä tarkoittaa siis täksi ajaksi kaiken kovan eliminointia ruokavaliosta (ei nappuloita eikä puruluita), mutta se ei taida mr. Qta haitata ollenkaan, onhan nyt ruokalistalla nappuloiden sijaan NEUta!


"Yritän jo kovasti olla hereillä!"


Heron mielestä tilanteessa on jotain mätää?

Musta sammakko ei tuntunut edes huomaavan potilasta, omat jutut sohvapöydän alla on kivempia?


Päivitystä 28.9.2010:
Q on oikein hyvinvoiva ja hyvin parantumaan päin. Aamulla annoin sille annostuksen Metacamia, mutta kun siitä tunnin-parin kuluttua annoin aamuruoan, tuli se melkein välittömästi ylös. Toista annostusta kipulääkettä en sitten antanut sillä Q ei vaikuta ollenkaan kipeältä vaan on aurinkoinen oma itsensä, laittaa siis vanhaan malliin laumatoverinsa kuriin! ;)

Tämmöinen harvahammas meillä nyt sitten asustaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti